Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schouderontsteking

Schouder ontsteking

Fysiotherapie Suri helpt u van uw problemen af

Goede alternatieven voor een

Frozen shoulder

Als de schouder stijf wordt zonder enige aanleiding spreken van een idiopathische of primaire ‘frozen shoulder’. Er is dan sprake van een kapselontsteking waardoor het kapsel te strak staat en verkort raakt. Doordat het kapsel niet genoeg lengte meer heeft kan de kop niet goed genoeg bewegen.Er is een verschil tussen een stijve schouder door ontsteking, genaamd capsulitis, en stijfheid zonder ontsteking zoals in de revalidatiefase na een breuk of operatie. Een kapselontsteking komt vaker voor bij vrouwen, meestal tussen de 40 en 70 jaar.

 

De klachten van een frozen shoulder

De frozen shoulder klachten bestaan uit pijn die voor slapeloze nachten kan zorgen en die verergert bij beweging van de arm. De pijn kan mogelijk uitstralen naar de nek, bovenarm of de hand. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. De schouder verstijft geleidelijk.

In het verloop van de ontsteking worden 3 stadia onderscheiden die elkaar opvolgen. Het eerste stadium wordt ‘freezing phase’ genoemd. In deze fase staat pijn en de ontsteking van het gewrichtskapsel op de voorgrond. De duur van dit stadium kan variëren van 6 tot 9 maanden. Het tweede stadium heet de ‘frozen phase’. In deze fase staat de verstijving van de schouder op de voorgrond. De pijn vermindert, maar de schouderfunctie is sterk beperkt. Deze fase duurt gemiddeld 4 tot 9 maanden

Het laatste stadium wordt de ‘thawing phase’ genoemd. In deze fase treedt het herstel van het schoudergewricht geleidelijk op. De functie kan volledig herstellen. De duur van deze fase kan uiteenlopen van 5 tot 26 maanden.

Spierspanningshoofdpijn is een drukkende hoofdpijn welke dof en zeurend aan voelt alsof er een geknelde band rondom het hoofd is gewikkeld. Het is mogelijk dat de hoofdpijn aan één kant ernstiger is. Vaak voelen de spieren van uw nek, hoofd en schouder gevoeliger. Als de pijn niet afneemt door rust te nemen zijn er vaak spierknopen aanwezig. Wij kunnen u doormiddel van verschillende soorten behandelingen hiervan af helpen. Een combinatie van dry needling en manuele handelingen kan de klachten direct doen afnemen.

Oorzaken

Een schouder ontsteking kan ontstaan door een mechanische irritatie door overbelasting of een val. Er zijn gevallen waarbij er geen oorzaak bekend is, dit wordt een idiopathische oorzaak genoemd. Een schouder ontsteking kan veroorzaakt worden door een peesontsteking, slijmbeursontsteking of een kapselontsteking. 

Overbelasting kan ook een oorzaak zijn, met name eenzijdige bewegingen maken kan irritatie en een schouder ontsteking veroorzaken. 

kurkumma boswelllia capsules voor gewrichtspijn

Curumma en Boswellia capsules bevatten herstel bevorderende natuurlijke kruiden welke ondersteunen bij pezen en gewrichten. Het gebruik van kurkumma en boswela wordt als positief ondervonden. Lees verder op de website van Revalidatiecirkel.

Wat kunt u zelf doen aan een schouderontsteking?

Voor herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, probeer dus door te gaan met dagelijkse bezigheden. Vermijd daarentegen wel zware belasting en bewegingen die de schouder ontsteking duidelijk verergeren. Zijn ook kleine bewegingen pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen en hierna zo snel mogelijk dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Als u hier te lang mee wacht wordt de schouder stijf en zal het steeds lastiger worden om uw arm weer te gaan gebruiken welke naar een frozen shoulder lijdt.

Zorg voor afwisselende beweging. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag schoonmaakt en stofzuigt, kan dat een schouderontsteking geven of het herstel verminderen. Is de pijn ondragelijk, neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.

Fysiotherapie Suri in Den Helder

Stap1: 

Bij fysiotherapie Suri in Den Helder zoeken wij direct naar het probleem. Dit doen wij doormiddel van echografie. Door het maken van een echo, kunnen we daadwerkelijk zien of er een schouderontsteking aanwezig is in de schouder.

Stap 2: 

Na het maken van een echo kunnen wij kijken of er wel of geen schouderkapsel ontsteking aanwezig is. Wat wij vaak zien is dat er dus geen ontsteking aanwezig is. Ook de slijmbeurs in de schouder is niet opgezet waardoor wij kunnen relativeren dat de klachten niet direct uit de schouder vandaan komen, maar door actieve triggerpoints. Door de aanwezige bewegingsbeperkingen noemen huisartsen het een frozen shoulder.

Deze triggerpoints zorgen ervoor dat de beweeglijkheid van de schouder afneemt en dat er referred pain ontstaat(uitstralende pijn).

Schouder pijn frozen shoulder en schouderkapsel gebied
Pijn gebied Frozen Shoulder en schouderontsteking

Stap 3: 

Fysiotherapie Suri behandeld deze triggerpoints op verschillende manieren: Dry needlingshockwave, massages en mobiliserende oefeningen.

Een afspraak inplannen

Maak gelijk uw afspraak

Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

fysiotherapeut in den helder Roy van der Meer op de foto bij fysio den helder suri

Aanmeldformulier

Contact

* Wij nemen altijd dezelfde werkdag contact met u op

Scroll naar boven