Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schouder instabiliteit

Schouderinstabiliteit

Fysiotherapie Suri helpt u van uw problemen af

Uw schouder uit de kom

Instabiliteit van de schouder houdt in dat de structuren in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier vast te houden. Vooral bij onverwachte bewegingen is het mogelijk dat de kop dan uit de kom schiet. Mensen met hypermobiliteit en sporters die een bovenhandse sport beoefenen lopen een groot risico op instabiliteitsklachten van de schouder.

De schouder is een bewegelijk gewricht en het is belangrijk dat de omliggende weefsels de kop goed vasthouden. De bovenarm zit met kapsels en banden aan de kom van het schouderblad vast. Ze zorgen samen voor stabiliteit. Ook het labrum draagt hieraan bij, dit is de kraakbenige ring die zich op de rand van de kom bevindt. Ook de rotatorcuff spieren spelen een belangrijke rol bij de actieve stabiliteit van de schouder. Slecht functionerende rotatorcuff spieren laten te veel beweging toe in het gewricht waardoor de kop gemakkelijker uit de kom kan gaan. Een ander gevolg hiervan is dat het gewrichtskapsel, de banden en het labrum de klappen tijdens bewegingen op moeten vangen. Wanneer dit te krachtig is of te vaak gebeurt kunnen deze weefsels beschadigen.

logo zorgkaart

De klachten bij schouderinstabiliteit

Een bekende klacht bij instabiliteit van de schouder is pijn bij het omhoog en naar buiten draaien van de bovenarm. Tijdens deze bewegingen ervaart u een gevoel van instabiliteit in het schoudergewricht, vooral bij onverwachte bewegingen.

Oorzaken Schouderpijn

Schouderinstabiliteit kan geleidelijk ontstaan maar ook in 1 keer door bijvoorbeeld een ongeluk of val. Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is de oorzaak vaak een sport of activiteit waarbij veel explosieve bovenhandse bewegingen worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij tennissen, volleyballen, zwemmen of werpen. 

Als een ongeluk of val de oorzaak van de klachten is treedt er een luxatie op. De schouder schiet dan gedeeltelijk of geheel uit de kom. Dit wordt een actute schouderluxatie genoemd, hierdoor kunnen kapsels, banden en het labrum beschadigen.

fysiotherapie den helder

No-nonsense therapie en zichtbaar resultaat sinds 2013. Fysiotherapie Suri helpt u verder!

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u last heeft van schouderinstabiliteit is het belangrijk om oefeningen te gaan doen die deze instabiliteit verbeteren. De diep gelegen rotatorcuff spieren zorgen voor een stabiele schouder. Deze bestaat ui 4 spieren: de Musculus Supraspinatus oftewel de bovendoornspier, de Musculus infraspinatus oftewel de onderdoornspier, de Musculus Teres Minor oftewel de kleine ronde armspier en de Musculus Subscapularis oftewel de onderschouderbladspier.  

Deze spieren worden ook wel ‘rotatoren manchet’ genoemd. De pezen van deze spieren liggen als een manchet rondom de schouderkop heen en zijn belangrijk voor met name rotatie bewegingen, maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom. Neem voor hulp contact op met uw huisarts of fysiotherapeut. 

Een afspraak inplannen

Maak gelijk uw afspraak

Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

fysiotherapeut in den helder Roy van der Meer op de foto bij fysio den helder suri

Aanmeldformulier

Contact

* Wij nemen altijd dezelfde werkdag contact met u op

Scroll naar boven