Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Patellapeesonsteking

Fysiotherapie Suri helpt u van uw problemen af

Een van de vervelendste ongemakken

Ontstoken pezen

Een patellapeesontsteking is een pijnlijke aandoening van de kniepees. De kniepees loopt van de knieschijf naar het onderbeen. Bij kracht-ontwikkeling of overmatige belasting kan de pees gaan irriteren

 Klachten kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld hardlopen en springen. De namen springersknie of jumpersknie worden ook vaak gebruikt om de ontsteking van de patellapees te benoemen. Symptomen of klachten kunnen tijdens het sporten verminderen en daarna pijnlijker terugkeren. De meeste peesontstekingen ontstaan na een verkeerde beweging van de knie of het been. Hierdoor kan er een ontstekingsreactie ontstaan.

Wanneer de knie rood en gloeiend is, met een zwelling, kan het een ontsteking van de patellapees zijn. Daarnaast zijn er nog andere pezen die voor een ontsteking kunnen zorgen, namelijk de quadriceps, de hamstrings en de iliotibialis. Bij deze ontstekingen als een beperking van bewegelijkheid op.

logo zorgkaart

Klachten Patellapees Ontsteking

Patellapees Klachten kunnen worden ingedeeld in vier stadia, welke voor alle peesblessures gelden.

  1. Stijfheid / pijn na inspanning.
  2. Bij warming-up pijn.
  3. Pijn tijdens de hele inspanning.
  4. Pijn de dag na inspanning en bij dagelijkse activiteiten.

In de eerste instantie bestaan ​​de klachten vaak uit pijn tijdens en na het sporten met klachtenvrije periodes als er niet gesport wordt. Bij langdurige overbelasting kunnen de klachten ook gaan treden in rust. De meest voorkomende klachten zijn pijn aan de onderzijde van de knieschijf, een zwelling van de kniepees, stijfheid en / of startpijn en in eerste instantie vermindering van klachten tijdens en na een warming up.

Oplossing patellapeesontsteking

U heeft 3 opties om een patellapeesontsteking te doen minderen. Gebruik een patellapeesband, ondersteun uw lichaam met eventueel een supplement met onstekingremmers zoals kurkuma en boswellia. Contact een fysiotherapeut om uw herstel proces te bevorderen.

patellabrace

No-nonsense therapie en zichtbaar resultaat sinds 2013. Fysiotherapie Suri helpt u verder!

Oorzaken patellapees ontsteking

Een patellapees ontsteking oftewel een jumpers knee is een overbelasting blessure. De aandoening komt veel voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen. Deze ontstaat door een chronische overbelasting van de pees. Dit begint vaak met acute overbelasting. Hierbij ontstaan microscheurtjes in de patellapees. Het lichaam heeft niet de tijd om dit volledig te herstellen voor een volgende training waardoor er keer op keer nieuwe microscheurtjes ontstaan. Uiteindelijk leidt dit tot een verminderende peeskwaliteit. Dit uit zich in de belasting afhankelijke pijnklachten aan de onderzijde van de knieschijf. In een later stadium zal deze pijn ook in rust ontstaan.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan ​​van deze patellapees klachten, zoals sprongbelasting Ook spierverkorting, oftewel verkorting van de dijbeenspieren en bovenbeenspieren (quadriceps) vergroot de kans op overbelasting van de kniepees. Eerdere blessures kunnen ook een oorzaak zijn, na herstel van enige blessure kan u te snel willen, waardoor overbelasting ontstaat.

Hoewel het een knieprobleem betreft speelt de hele onderste keten, stabiliteit van romp tot voeten, mee. Indien dit onvoldoende is, is de kans op een overbelastingsblessure groter. Als laatst kunnen ook statiekafwijkingen zoals platvoeten of holvoeten, beenlengteverschil, X- of O-benen een oorzaak zijn.

Wat kunt u zelf doen aan patellapees ontsteking?

Als u last heeft van een patellapees ontsteking kunt u zelf al beginnen om de pijn te verminderen door rust te nemen. Tijdens het rusten is het slim om uw been in de lucht te leggen, hierdoor zal de zwelling van de knieschijf afnemen. Daarnaast kan u met ijskompressen de ontsteking remmen en tegengaan. Elke twee uur een kwartiertje ijs op de knie aanbrengen is een efficiënte manier. Indien de pijn volledig weg is kunnen de sportactiviteiten weer beginnen. Doe dit geleidelijk en niet te overhaast. Uw spieren en pezen moeten immers de kans krijgen om opnieuw sterker te worden en moeten wederom meer belasting kunnen verdragen.

Indien u voldoende heeft gerust, kan het herstel beginnen. Spierversterkende oefeningen kunnen hierbij helpen op de patellapees pijn te doen minderen. De oefeningen zijn in vele gevallen gemakkelijk en eenvoudig thuis uit te voeren. De versterkende spieroefeningen moeten de pezen versterken en bijdragen tot de stabiliteit van de knie en omringende zones.

Patellapees Shockwave Fysiotherapie Den Helder

Behandeling van Patellapees pijn of shockwave is een zeer veilige methode. De geluidsgolven zorgen voor directe pijnvermindering. OsGood Schlatter pijn verdwijnt direct bij kinderen. Ook is shockwave bij knieartrose geschikt voor pijnvermindering. Fysiotherapie Suri is specialist in shockwaven en heeft meerdere lokaties in Den Helder, Schagen en Anna Paulowna. Ook zijn wij uitbreiden met shockwavestations welk onderdeel zijn van een franchise. Indien shockwaven niet geschikt is werken volgens EPTE .

  1. Meteen een  Patellaband of kurkuma bestellen?  Klik op Revalidatiecirkel
Een afspraak inplannen

Maak gelijk uw afspraak

Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

fysiotherapeut in den helder Roy van der Meer op de foto bij fysio den helder suri

Aanmeldformulier

Contact

* Wij nemen altijd dezelfde werkdag contact met u op

Scroll naar boven