Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoofdpijn en triggerpoints

Fysiotherapie Suri helpt u van uw problemen af

Een van de vervelendste ongemakken

Spierknopen

Hoofdpijn komt veel voor en bijna iedereen heeft er last van. 5 tot 10% van de bevolking lijdt aan chronische hoofdpijn.

Vrijwel nooit is hoofdpijn een symptoom van een ernstige ziekte. Meer dan 99% van alle hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in de spieren of migraine. Andere oorzaken zijn ook mogelijk, bij bepaalde waarschuwingssignalen wordt er medisch onderzoek geboden. Wij zullen uw klachten altijd grondig onderzoeken.

Spierspanningshoofdpijn is een drukkende hoofdpijn welke dof en zeurend aan voelt alsof er een geknelde band rondom het hoofd is gewikkeld. Het is mogelijk dat de hoofdpijn aan één kant ernstiger is. Vaak voelen de spieren van uw nek, hoofd en schouder gevoeliger. Als de pijn niet afneemt door rust te nemen zijn er vaak spierknopen aanwezig. Wij kunnen u doormiddel van verschillende soorten behandelingen hiervan af helpen. Een combinatie van dry needling en manuele handelingen kan de klachten direct doen afnemen.

logo zorgkaart

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints of spierknopen zijn verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen, het is mogelijk dat ze ook pijn doen. Deze kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid, pijnklachten en krachtverlies veroorzaken. Ook bij het rekken kan een spier met triggerpoint zeer pijnlijk aanvoelen. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In ruststand is een spiervezel niet samengetrokken, maar ook niet uitgerekt. Wanneer er een triggerpoint aanwezig is in de spier betekend het dat de spiervezels in rusttoestand op verschillende punten meer samengetrokken zijn dan het gebied eromheen. Dit zorgt voor het ontstaan van een lokale verdikking met slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

fysiotherapie den helder

No-nonsense therapie en zichtbaar resultaat sinds 2013. Fysiotherapie Suri helpt u verder!

Uitstralende pijn

Wanneer de pijn op een andere plek wordt gevoeld dan waar de oorzaak zich bevindt, spreken wij van gerefereerde pijn. Ook wel uitstralende pijn genoemd. Bovenrug en nek zijn de meest voorkomende regio’s van het lichaam die uitstralende pijn in de schouderregio kunnen veroorzaken. Een voorbeeld is pijn in de schouder welke oorspronkelijk afkomstig is vanuit een spierknoop. De patiënt ervaart vervolgens een dove pijn of stijfheid in de schouderregio waarvan de locatie moeilijk is aan te wijzen. De pijnklachten kunnen uitstralen naar de arm, voorarm, bovenrug of nek. Ook kan de patiënt een tintelend gevoel ervaren in de aangedane arm of hand. De behandeling is afhankelijk van de bron van de gerefereerde pijn. Onze fysiotherapeuten vinden het belangrijk om het onderliggende probleem van de pijnbron te behandelen zodat de klachten verminderen en verdwijnen.

Oorzaken en gevolgen van Triggerpoints

Oorzaken:

  • Stress leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints/ spierknopen sneller ontstaan.
  • Het langdurig statisch aanspannen van spieren.
  • Overbelasting van spieren door het te vaak uitvoeren van dezelfde beweging.
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde houding, bijvoorbeeld tijdens een kantoorbaan.
  • Plotselinge valpartijen, botsingen of schokken. Dit kan scheefstand van wervels veroorzaken.
  • Spieren welke gedurende tijd inactief of onbeweeglijk zijn bevorderen het verzwakken en verstijven van spieren.
  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning zoals:sporten of zwaar tillen. 

 

 

Gevolgen:

  • Een triggerpoint/ spierknoop in een spier houdt de hele spier op spanning, dit kan leiden tot een pijnlijke stijfheid en klachten zoals: stijfheid van de schouders en nek, spierkramp, rugpijn, hoofdpijn, etc.
  • Door hoge spanning in de spier oefent de spieraanhechting meer trekkracht uit op het bot welke kunnen leiden tot aanhechtingsproblemen. Bekende problemen zijn achillespeesklachten, de tenniselleboog en een tendinitis aan de schouder.
  • De hoge spanning in een spier kan leiden tot inklemmen van andere delen, zoals: bloedvaten en zenuwen.
Een afspraak inplannen

Maak gelijk uw afspraak

Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

fysiotherapeut in den helder Roy van der Meer op de foto bij fysio den helder suri

Aanmeldformulier

Contact

* Wij nemen altijd dezelfde werkdag contact met u op

Scroll naar boven